Af med tøjet
Glimmer

Af med tøjet

Når man tænker på nøgne mennesker i et frit fællesskab, tænker man automatisk på 1960’ernes hippietid. Er man fordomsfuld, tænker man måske på midaldrende mænd med stråhat og solbrune maver. Men naturismen lever i bedste velgående. Foreningen, Danske Unge Naturister (DUN) har eksisteret siden år 2000 og er en underafdeling af Danske Naturister. 

En broget flok
Hos DUN er kønsfordelingen næsten lige, og man finder selvfølgelig ingen gamle mænd. I 1960’erne var de fleste naturister gymnaster, som gik op i sundhed og velvære. I dag handler det mere om at acceptere den krop, man nu har. Danske Naturisters medlemmer er en broget flok i alle former og størrelser. De holder arrangementer året rundt, men selvfølgelig mest om sommeren, hvor de kan mødes på naturistcampingpladser rundt om i landet.

Fordomme om naturisme
Lisa er 19 år gammel og medlem af DUN. Hun har været naturist, siden hun var seks år gammel og gik i naturistsvømmehal med sin mor. Hun møder en del fordomme omkring naturisme. Måske har folk set et program fra USA, hvor en hel by render nøgne rundt. – Jeg har hverken lyst til eller behov for f.eks. at gå nøgen i Brugsen. Heller ikke hvis alle andre var nøgne. For mig handler det om at være nøgen, når det er naturligt, og det er rart at undgå de hvide mærker om sommeren.

Mere sexet med tøj på
For Lisa er naturismen en modreaktion på skønhedsidealerne. Selvom hun mødte sin kæreste på en naturistlejr, forbinder hun ikke naturisme med noget seksuelt. De blev kærester, fordi de kunne lide hinanden. – Både kvinder og mænd er mere sexede med tøj på. Mændene har ikke noget der hænger og dingler, og kvinderne har flottere bryster i en BH.

Frihed og lighed
Mange har svært ved at smide tøj og hæmninger. – Jeg var ikke afslappet med min nøgenhed og var hunderæd for at mændene ville kigge, hvis jeg smed tøjet. Alle de naturister, vi interviewer, understreger, at naturisme ikke handler om noget seksuelt. Nøgenhed har for naturister at gøre med frihed og lighed. Ingen kan se om man er chef eller skraldemand uden tøj på.

Man glor ikke
Kan det virkelig passe, at man kan se på den nøgne krop uden at forbinde det med noget seksuelt? De fleste mandlige naturister benægter, at de på nogen måde føler begær, når en kvindelig naturist går nøgen forbi. De påstår, at de slet ikke lægger mærke til, om hun er påklædt eller ej. De kvindelige naturister er mere ligefremme. – Selvfølgelig registrerer man lige om der er nogle, der har en stor en, men man glor ikke, fortæller en 40-årig kvindelig naturist. 

Unge naturister
Danske Unge Naturister tilbyder unge mennesker et rum, hvor de kan være frie og afslappede. På deres ungdomslejre er man åbne over for nye unge og forstående over for, at det kan være svært at smide alt tøjet i starten. Flere og flere unge kvinder bliver naturister, måske som en protest mod den fokus på kroppen, som eksisterer i dagens samfund. – Unge naturister er ikke anderledes end andre unge. Alle drengene har f.eks. ikke langt hår, og jeg er da heller ikke ligeglad med min krop. Jeg vil bare ikke ligge under for skønhedsidealerne. Der er ikke nogen, der skal fortælle mig, om jeg er for tyk, det afgør jeg selv.

Blog om mode, billeder, kunst, mad og meget mere