Vend opmærksomheden udad
Uncategorized

Vend opmærksomheden udad

Er du genert i forsamlinger? Tænker du tit: Jamen, hvad nu hvis …? Er du bekymret for, hvad andre siger og mener om dig? Velkommen i klubben – den har mange medlemmer. Generthed, ængstelse og bekymring skyldes tit, at man stiller sig selv en masse spørgsmål, som man ikke svarer på, og derved giver man næring til sin egen usikkerhed. 

Besvar dine egne spørgsmål
Når du hører dig selv spørge: ”Jamen, hvad nu hvis…”, så vær på vagt, for så kører rouletten! Her er et eksempel fra min konsultation:
“Hvad nu hvis jeg ikke kan finde den adresse, hvor jeg skal til jobsamtale? Så kommer jeg jo for sent … og hvad nu hvis jeg ikke får jobbet? Så synes de sikkert jeg er latterlig, og så kan aldrig mere søge job i den virksomhed. Og hvad nu hvis ham jeg skulle tale med kender ham den anden, jeg skal til interview hos på onsdag? Branchen er jo lille, og så får jeg da aldrig noget job … og hvad så, hvis jeg ikke kan betale huslejen?”

https://www.voresstoredag.net/bryllup-paa-birkemosegaard-sjaellands-odde/
https://www.voresstoredag.net/bryllup-paa-bramslevgaard/
https://www.voresstoredag.net/bryllup-paa-den-norske-ambassade/
https://www.voresstoredag.net/bryllup-paa-fanoe/
https://www.voresstoredag.net/bryllup-paa-luneborg-kro-nordjylland/
https://www.voresstoredag.net/bryllup-paa-ny-kirstineberg-gods/
https://www.voresstoredag.net/bryllup-paa-pejsegaarden/
https://www.voresstoredag.net/bryllup-paa-restaurant-soegaarden/
https://www.voresstoredag.net/bryllup-paa-rungstedgaard/
https://www.voresstoredag.net/bryllup-paa-sjette-frederiks-kro/
https://www.voresstoredag.net/bryllup-paa-valdemar-slot/
https://www.voresstoredag.net/bryllup-paa-venge-kloster-kro/
https://www.voresstoredag.net/bryllup-park-13-aarhus/
https://www.voresstoredag.net/bryllup-rosenfedt-gods/

Og vips – før du ved af det, er du blevet hjemløs, fordi du ikke er helt sikker på at finde den nye udstykning i Tågeskov Overdrevs industrikvarter. Men hvad nu hvis du tog dit første spørgsmål alvorligt og besvarede det. For eksempel: 
– Hvad nu hvis jeg ikke kan finde der, hvor jeg skal til jobsamtale? Jeg kunne jo slå op i Krak, spørge om vej, lade bilen stå og tage en taxa.
– Hvad nu hvis jeg ikke får jobbet? Søg et andet. Sørg for at have flere ansøgninger ude samtidig. osv.. Det vil sige: Tag dine spørgsmål alvorligt, og besvar dem konstruktivt. Det giver tit nye spørgsmål, men teknikken til at stoppe ængstelsen er at blive ved, indtil du kan nå jorden med benene og kan overskue det.

Vend opmærlsomheden udad i stedet for indad
Ordet selvbevidst betyder ‘bevidst om mig selv’. Når du er bevidst om dig selv, er din opmærksom-hed delt i to: En der forsøger at handle (finde vej, forklare, styre følelser, huske hvad du skal sige osv.), og en der iagttager, vurderer og kritiserer dig. Det kan være lammende at være i selvbevidsthedens vold, og det kan gøre dig angst og genert. Gør dig fri ved at fokusere udad. Læg mærke til noget i omgivelserne, som kan bringe dig tilbage i kontakt med omgivelserne. Tæl for eksempel hvor mange i rummet, der har briller på, vrik med tæerne i skoene, eller find en, der ser rar ud, og smil eller tal til vedkommende. 

Spørg ‘hvad ellers?’
Hvis du er usikker på, hvordan du virker på andre, er det meget naturligt, at du er nysgerrig efter at vide det. Det værste du kan gøre er at begynde at gætte ved for eksempel at fortolke deres opførsel, respons eller toneleje. Andre mennesker er lige så fyldt af deres egne tanker og følelser, som du er, og måske bider din chef bare ad dig, fordi hendes mand har efterladt afklippede tånegle i vasken – igen! Eller måske vrisser stemmen i røret af dig, fordi han har tandpine. Hvem ved?
For det andet kan dit eget humør i høj grad påvirke og fordreje din opfattelse. Hvis du er vred på nabo-en, er det let at glemme, at hun også er sød til at kigge efter posten, når du er ude at rejse. Hvis du bliver ubehageligt til mode over den eddikesure dame bag skranken, er det nemt at tro, at det er dig, der er noget i vejen med. 
I stedet for at gætte, så væn dig til at spørge: Hvad kan grunden ellers være? En bekendt går forbi dig på gaden uden at hilse – og ja, måske er hun rasende på dig over et eller andet, men hvad kan grunden ellers være? Har hun fået noget i øjet? Så hun dig simpelthen ikke? Prøvede hun at huske, hvad der stod på den indkøbsliste, hun havde glemt derhjemme? Var hun på vej for at besøge en akut syg slægtning? osv.. Spørg indtil du har opfundet mindst tre andre plausible grunde – og spørg hende så næste gang, du ser hende. 

Få en tilbagemelding
Det sker for mange, at man pludselig føler sig usikker uden at vide hvorfor. Det kan være på arbejde eller blandt veninderne. En grund kan være, at du mangler tilbagemeldinger. 
Din travle chef vil sikkert slå ned på dig, når noget ikke er i orden, men kan glemme at rose, når tingene går godt. Din veninde eller mor er måske optaget af noget andet for tiden, som du selv har haft for travlt til at spørge ind til. Eller du har måske en tendens til at fokusere på det, du er utilfreds med frem for det, du er stolt af? 
Find ud af, hvad det præcis er, du mangler. Og bed så om tilbagemeldinger dér, hvor du savner dem. Husk også selv at give tilbagemeldinger til andre. Det er en stor tilfredsstillelse at se, hvor glade andre bliver, når du husker at sige ‘Du betyder meget for mig’ eller ‘Hvor er jeg dog glad for den bluse, jeg arvede fra dig’ osv..

Ikke alting drejer sig om dig
Det kan muligvis være et chok for dig, men du er rent faktisk kun hovedperson i ét menneskes liv: dit eget. Andre mennesker er lige som dig: de er meget mere optagede af sig selv og deres verden end af din. Det kan være, det kommer bag på dig (for det er ikke god tone i vores kultur at indrømme, at man interesserer sig for sig selv) – men sådan er det. Prøv selv at checke det !

Blog om mode, billeder, kunst, mad og meget mere