Arbejdssøgende?
Glimmer

Stress er på mode

Antallet af stressramte danskere er stærkt stigende, og her taler vi ikke om lidt småstress – i dag er mange danskere alvorligt syge af stress. 

Alle kan få stress

Stress rammer alle i samfundet, rige og fattige – taxachaufføren og professoren. I skolen, på arbejdet og hjemme i familien. Ingen ved, hvor mange danskere, stress rammer hvert år, men der er enighed om, at tallet er kraftigt stigende. Stress er andet og meget mere end blot at have for meget om ørerne i perioder. Stress fremkalder varige skader på sjæl og legeme og kan være psykisk, fysisk, men også socialt og arbejdsmæssigt invaliderende – og i værste fald dræbende.

En lang nedtur

– Jeg fik angst. Jeg troede, at jeg havde kræft og at jeg skulle dø. Åse var kun 35 år, da hun måtte bukke under for en stresset hverdag. Et hårdt arbejdspres gennem længere tid med høje faglige ambitioner kombineret med et hektisk familieliv med to små børn blev starten til en lang nedtur for Åse. Inden længe var ondt i brystet, hukommelsesbesvær og stadig mere alvorlige angstanfald blevet en del af hendes hverdag. Til sidst måtte hun opgive jobbet som lærer og lade sig sygemelde med diagnosen stress. I dag arbejder hun ikke som lærer længere. 

Hukommelsestab og udbrændthed

Stress gennem længere tid er årsag til, at mange mennesker føler sig dårligt tilpas til daglig. For nogle fører det til alvorlige lidelser. Åse fik kraftig hjertebanken, hun kunne ikke sove om natten og kunne ikke huske de mest simple ting.
– Hvis jeg for eksempel skulle hente nogle ting på lærerværelset, kunne jeg pludselig gå i sort og glemme, hvad det var jeg var gået efter, fortæller hun. 
Vedvarende stress kan også give symptomer som unaturlig træthed, mangel på koncentration, irritabilitet eller besvimelser. Lider man i forvejen af sygdomme, kan disse også forværres. 

Svært at acceptere

For Åse kostede det en tur på den psykiatriske skadestue, før det rigtigt gik op for hende og hendes mand, at situationen var alvorlig. 
– Lægerne, der snakkede længe med mig, gjorde det klart, at hvis ikke der blev ændret på nogen af mine arbejdsopgaver på jobbet og derhjemme, så risikerede jeg, at få det meget værre i løbet af kort tid.
Det var svært for Åse at acceptere, at hun var blevet syg af stress og måtte stoppe som lærer.  

Ser lyst på fremtiden
Efter længere tids sygemelding læser Åse nu videre. Selv om hun synes, at hun har betalt en høj pris, ser hun alligevel lyst på fremtiden. Familien er flyttet til rolige omgivelser på landet, og hun har lært at passe på sig selv.

Blog om mode, billeder, kunst, mad og meget mere