Ondt i arbejdslivet
Glimmer

Ondt i arbejdslivet

Stress og dårligt arbejdsmiljø er et stigende problem. Find dig ikke i det. Gør noget ved det!

Mange mennesker går på arbejde med ondt i maven. Plaget af stress og følelsen af utilstrækkelighed, trækker de sig selv igennem en arbejdsdag. Det er som regel ikke mængden af arbejde, men derimod dårlige tanke- og handlemønstre, affødt af et dårligt arbejdsmiljø, der stresser. Der er ikke noget, der tyder på, at problemet bliver mindre.

Dårlig kommunikation

– En af de ting, der stresser danskerne allermest er ifølge stressterapeut fra Center for stress, Mike Karlsen, psykisk dårligt arbejdsmiljø. 
– Det er et typisk problem, at der ikke er balance mellem de krav, der stilles til medarbejderne og de ressourcer, der er til rådighed, og det skaber et dårligt arbejdsmiljø. Kommunikationen ledelse og medarbejdere imellem er typisk dårlig, og det skaber forvirring og usikkerhed, som igen skaber stress. 

Find et nyt job

Men det er ikke kun et problem, som virksomhedslederne har ansvar for, siger Mike. 
– Man kan også selv være med til at skabe dialog om de ting, der ikke fungerer. Det er vigtigt at melde ud og på den måde gøre en indsats, for at få det til at fungere. Men hvis man efter forsøg på at få ledelsen i tale stadig oplever, at man bliver tappet for ressourcer, og man ikke kommer nogen vegne, så er rådet klart fra Mike: 
– Kig dig om efter et andet job. Livet er for kort til et job, der tærer på krop og sjæl.

Koncentreret afslapning

Mike er dog klar over, at det ikke er alle, der lige kan finde sig et andet job, og der er da også ting, man kan gøre for at afhjælpe den stressede hverdag. 
– Gør ting, som er rare og beroligende. Koncentreret afslapning og massage for eksempel. Det kan også være, at man i en periode har brug for at gå i behandling hos en psykolog for at ændre usunde handle- og tankemønstre, siger Mike, der understreger, at man ikke kun har ansvar for sig selv, men også for sine kolleger.

Hjælp hinanden

– Det er vigtigt at huske på, at man ikke er alene med sin stress. Stress avler stress. Og hvis man er stresset har man ikke overskud til at hjælpe hinanden, og det gør ondt værre, siger Mike, der anbefaler folk at følge lidt med i hinandens privatliv og også at være opmærksom på hinandens stresssignaler. 
– Vi tilbringer ofte mere tid med vores kolleger end med vores egen familie. Derfor er det vigtigt, at interessere sig for hinanden og hjælpe hinanden. Tag for eksempel toppen af din kollegas arbejdsbyrde, hvis du en dag ikke selv har så meget.

Blog om mode, billeder, kunst, mad og meget mere