Hjemmet
For nogen er det legende let at indrette et hus, så det bliver hyggeligt, venligt og lækkert. For andre er indretning en evig kamp mellem Ikea-kataloger og Bo Bedre – en desperat søgen efter at finde sin egen stil for de midler, man nu har. Skal man satse på det sikre, PH-lampen eller på det sjove? Skal man gå efter hvide vægge eller er det flot med kulørte klatter på væggene?
De fleste mennesker stræber efter et hjem, hvor alle trives og hygger sig, men med lidt inspiration fra andre lande kan hyggen ligefrem erstattes med psykisk velvære og harmoni. I Østen er boligindretning ikke bare et spørgsmål om smag og behag. Her er der traditioner for at overveje hvilken indretning, der skaber den bedste balance hos de mennesker, som bor i huset. Er der lys nok? Hvordan er vinduer og døre placeret i forhold til hinanden? Og hvordan sikres lige dele yin og yang, så der er den rette balance i hjemmet?
Vi har læst forskellige boligbøger, som kan irritere eller inspirere til den helt store forandring.
Farver og Stemninger
Pas på den røde farve, den kan gøre folk aggressive og øge blodtrykket, sort og gråt kan gøre folk deprimerede, mens grønt til gengæld er beroligende. En dansk arkitekt har skrevet en bog om, hvordan vores farvevalg i huset påvirker humøret. Hvis det står til som beskrevet i bogen, skal man virkelig tænke sig om, før man maler stuen om. For den forkerte nuance kan ødelægge freden i hjemmet og ikke mindst i sindet.
Bogen giver ikke et entydigt bud på, hvilke farver man bør vælge. Det skal passe til beboernes personlighed og behov. Derfor hjælper bogen på rette vej ved en farvebehovsanalyse, som man kan foretage for at finde ud af, hvilke farver der matcher personligheden. Budskabet er værd at tage med, når man skal ud og svinge malerpenslen: Hvem
ønsker måske at få en depression, fordi man har malet væggen i den
“forkerte” farve?
Farver, kultur, indretning, kunst
Dristige farvekombinationer som lime og blå, orange og pink. I dag er hun gået over til de lysere farver, den skandinaviske stil, som hun selv kalder det. Alligevel spiller hun stadig på farvernes nuancer.
Holdningen er helt klar hos denne indretningsguru: Et hjem skal ose af hygge. Østlige filosofier og psykologiske betragtninger er der ikke meget af, til gengæld passer hun til os danskere, som sværger til aftenkaffe, hjemmebag og højtlæsning for børnene. Og så skidt med, at det krummer i sofaen.
“Zen – Interiør, have, mad”
Zen, en japansk retning indenfor buddismen, står for renhed, enkelhed, tingene skrællet fuldstændig ind til kernen. Derfor er et hjem indrettet efter Zen lyst og åbent – for eksempel foretrækker japanerne afskærmninger i stedet for mure.
Her er rene linjer, sollyset spiller en stor rolle i indretningen og
placeringen af planter og pynt er gennemtænkt. Zenbuddisternes klostre er strengt puritanske, men bogen “Zen – Interiør, have, mad” går ikke så vidt. I stedet lyder budskabet: Fyld ikke dit hjem med alverdens dingenoter og dikkedarer. Rod og fyld hindrer dit sind i at trives.
“Før et menneske kender Zen, er en stol en stol og en sten en sten. Efter det første glimt af Zens sandhed er en stol ikke længere en stol og en sten ikke længere en sten. Når man har fået indsigt er en stol endnu engang en stol og en sten endnu engang en sten”.
Forstår du sætningen fra bogen, har du højst sandsynligt en sikker Zen-smag.
“Feng Shui. Sundhed, velstand og harmoni”
Dette er en kinesisk boligfilosofi. Igen spiller enkelhed og renhed en rolle, men her er mange lag, der skal tænkes på, før man indretter sit hjem. Spisebordet skal helst være rundt, sengen skal stå så man kan se døråbningen, men ikke lige overfor døren, det gør nemlig den sovende rastløs og spisestue samt køkken må ikke være for tæt på hoveddøren, for så går gæsterne hurtigt deres vej.
Børneværelser er vigtige at holde ordentlige og ryddelige. Som alle forældre ved er det sin sag. Men ifølge Feng Shui er det essentielt for et barn, at de har et rum, hvor de kan vokse sig store og stærke – også mentalt.
Der er så mange principper i Feng Shui, at det virker som et håbløst projekt at køre filosofien helt ud. På den anden side: Det er fristende, navnlig fordi det blandt andet skulle være en kilde til velstand.
“IKEA-kataloget” af IKEA.
Ja, det er ikke nogen skjult reklame for IKEA, det her. Men skriver man om boligindretning her i Skandinavien, så kan man ikke slippe uden om den svenske mastodont, som gennem tiden har gjort sit bedste for at få os alle til at bo ens. IKEA-kataloget som bliver sendt ud til samtlige danske hjem hvert år sælger skandinavisk design til en billig pris blandt andet møbler, der ligner klassikerne, lamper der næsten er en PH-model og sofaer der ligner Børge Mogensens…
De sidste år har IKEA solgt sig på yngre designere, som står frem i katalogerne og forklarer deres motiver bag det bord, skab eller møblement, de nu har lavet. Prisen på IKEA livsstilen er i den lave ende og kataloget – det er ganske gratis.