Kaffe
Glimmer

Kaffe

Siden kaffebønnens opkvikkende effekt blev opdaget af en gedehyrde i Yemen i det sjette århundrede, har diskussionen om hvorvidt kaffe er skadelig eller velgørende gået højt. Nogle priser kaffen for dens opkvikkende og velgørende egenskaber mens andre ligefrem stempler den som det rene gift for kroppen.

Den daglige nødvendighed

Fakta kan dog ikke benægtes. Og fakta er, at kaffe på mange områder er meget usundt for kroppen. Udover koffeinen, der blandt andet medfører øget hjertebanken, øget produktion af mavesyre og øget blodsukkerkoncentration, er der også en hel del andre skadelige stoffer i kaffe. Et af disse er kaffelipidfaktor, der øger mængden af kolesterol i blodet og dermed også risikoen for hjertekarsygdomme. Også garvesyren er særlig skadelig: Den både forstyrrer maven og hæmmer indtagelsen af c-vitaminer og jern, hvorfor man ikke bør drikke kaffe en time før og en time efter hvert måltid.

Kaffe klarer hjernen

Men hvis kaffe virkelig har så mange skadelige bivirkninger, hvorfor bliver vi så ved med at dyrke denne drik? Hvori består dens fortryllende virkning?
– Kaffe har en opkvikkende effekt, og der er rigtig mange, der som jeg, ikke rigtig kommer i gang, før de har fået deres morgenkaffe. Det er bevist, at kaffe virker opkvikkende på intellektet, og før i tiden var det da også forbundet med noget intellektuelt at gå på kaffebar. Vi mener at kaffe ligesom alt andet skal indtages med måde.

Kedeligt uden kaffe

– Jeg er af den holdning, at tre kopper god og vellavet kaffe om dagen på ingen måde er skadelig. Det er i hvert fald bedre en 10 kopper surt kaffevand. Og så skal man give sig tid til virkelig at nyde kaffen; male bønnerne selv, dufte til kaffen og smage ordentligt på den. At nyde en god kop kaffe er noget, der skal læres, lidt ligesom med vin, fortæller Tina. Og heri må løsningen på problemet nok findes. Alt med måde. For sandsynligheden for at få en hel kaffedrikkende nation til at boykotte den usunde vane, er ikke særlig stor. Og hvor ville verden da også blive kedelig uden kaffe!

Få sundere kaffevaner:
– Drik kun de to til tre kopper kaffe om dagen, du virkelig nyder. Drik dem ikke kun af vane.
– Indfør en kaffefri zone en time før og en time efter hvert måltid, så vitaminoptagelsen ikke hæmmes.
– Brug mælk i kaffen.
– Drik et glas vand for hver kop kaffe, så du ikke bliver dehydreret.

Blog om mode, billeder, kunst, mad og meget mere