Farvel til fordomme
Glimmer

Farvel til fordomme

Når vi beskriver et andet menneske, beskriver vi i virkeligheden os selv, vores opfattelser og begrænsninger. Fordomme har mange grimme ansigter lige fra janteloven, sladder og dårlige relationer mellem mennesker. Lad os få ryddet ud i fordommene og opleve større glæde og energi!

1. trin – Vælg dine ord med kærlighed

Ord indeholder en stor kraft og kan både være med til at nedbryde og opbygge energi.
Når vi dømmer andre ud fra vores egne snævre rammer, foretager vi sammenligninger af, hvor meget bedre ”jeg er”, eller hvor meget værre ”de er”. Det kan give en gruppe en følelse af fællesskab at tale negativt om en tredje person, der ikke er til stede. Måske har du før oplevet denne positive følelse af at sladre for kort tid efter at fortryde dine hårde ord. Det er, som om den guddommelige del af dig ved, at dette ikke er en kærlig handling. Forestil dig, hvor meget energi du ville frigøre ved at se på andre mennesker med positive briller. Hvordan ville dine omgivelser se på dig, hvis du kun åbnede munden, når du havde noget positivt at bidrage med – og ikke mindst, hvordan ville du se på dig selv? 

2. trin – Styrk din empati

Alternativet til at dømme andre er at være nysgerrig. Find ud af, hvorfor et menneske agerer, som det gør, så vil du ofte få lyst til at vise forståelse over for personen. Debbie Ford, som er forfatter til bogen Kast lys over skyggen, mener, at vi skal erkende, at vi alle indeholder alle menneskelige følelser, men selv bestemmer, hvilke vi vil aktivere. Hun mener, at vi skal forsøge at forstå, før vi handler, hvilket kræver en veludviklet følelsesmæssig intelligens. Måske dømmer du en alkoholiker på en bænk som værende en taber, men hvis du forstår, at den smerte han har oplevet ved at vokse op i et hjem uden tryghed og kærlighed, er årsagen til, at han sidder der, vil du sikkert tænke helt anderledes. Debbie Ford forslår, at vi kan udvikle vores empati ved at spørge os selv. Ville jeg selv kunne have været den mand på bænken, hvis jeg havde haft samme historie? Svaret viser sig som regel at være ja. 

3. trin – Styrk dine relationer

Der finders et ordsprog der hedder: ”Hvis de vil gøre det med dig, vil de gøre det imod dig”. Taler en af dine kollegaer dårligt om en anden kollega, der ikke er til stede, kan du være næsten sikker på, at hun også kunne finde på at tale dårligt om dig bag din ryg. Vælger du at sige definitivt farvel til sladder, brok og fordomme, vil du hurtigt opleve, at alle dine relationer bliver bedre. Du bliver en positiv person, som folk ved, at de kan stole på og derfor har lyst til at være sammen med. Ubevidst og bevidst går vi hele tiden og trækker ud og sætter ind på hinandens følelsesmæssige bankkontoer. Du kan selv vælge, om du vil have overskud eller slæbe rundt på underskud og renter.

Blog om mode, billeder, kunst, mad og meget mere