Overskud
Glimmer

Overskud?

Skal du kæmpe mod sko og bunker af reklamer og gratisaviser for blot at træde ind i din gang? Flyder dit køkkenbord med opvask og høje stakke af uåbnede breve? Må du bruge vold for at lukke dine skabe? Er vasketøjskurven ved at flyde over? Leder du forgæves efter en tom plads på dit skrivebord til kaffekoppen? Kan du ikke finde dine ting? Bruger du kræfter på forhold, du for længst er færdige med? Kan du svare ja til bare to af disse spørgsmål, skulle du kraftigt overveje at foretage en god gammeldags oprydning i dit liv.

Tingene flytter sig

De fleste af os har forholdsvis faste pladser til vores ting; bøgerne har sin plads på reolen, det rene tøj i kommoden, det beskidte i vasketøjskurven, tandbørsten på hylden på badeværelset og så videre. Men hvorfor har vi så problemer med at holde vores ting og sager på de tiltænkte steder? Med andre ord, hvordan opstår rod? 

– Rod opstår, når vi lader stå til eller udsætter og ikke tager stilling til ting i nuet. Rod er genstande, som ikke har et hjem, eller som du ikke har brug for. Så bare fordi der ligger noget hist og her, betyder det ikke nødvendigvis, at der er rodet hjemme hos dig. Det kan også vise, at du er en person, der har gang i en masse, som skelner mellem ’kreativt’ og ’passivt’ rod. 

Kreativ og passiv rod

Under den første kategori hører for eksempel arbejdsbordets rod, der fortæller, at der er gang i en kreativ proces. Under den anden finder man det rod, der er roden til alt ondt. Det er vigtigt at få bugt med det passive rod, fordi dette kan skabe problemer i dit liv og gå ud over din livskvalitet. Det kan for eksempel give dig følelsen af at være offer; du forstår simpelt hen ikke, hvor de fire stakke på bordet kommer fra. For at undgå, at rodet hober sig op, er det en god idé at tage det i opløbet. Som den afdøde indiske spirituelle mester, Osho har sagt: “Solve the problems while they are small” (løs dine problemer, mens de er små). Men hvis skaden er sket, er der kun en vej: Oprydning! 

Oprydningens mange gevinster

– Mange af mine klienter har fået mere energi efter en oprydning. En energi, der har medført en forvandling og fået tingene til at ske. Nogle har for eksempel fortalt, at de har mødt de rigtige mennesker og set drømmejobbet i avisen. 
Hvis du ikke rydder op og i stedet vælger fortsat at ignorere rodet, vil det have negative konsekvenser. 

– Mange, der ikke får ryddet op, tager på i vægt. Noget andet er, at rod kan blive en dyr fornøjelse, fordi man ikke kan finde de ting, man skal bruge og derfor må købe nye. Desuden gør rod det sværere at gøre rent, så rod kan i værste fald skade dit helbred. Endelig går vedvarende rod ud over din mentale tilstand – det gør dig mindre harmonisk og bremser din udvikling ved at holde dig fast i fortiden.

Stigende interesse for oprydning

Skønt det er godt at luge ud i gemmerne, betyder dette ikke, at du nu skal gå hjem og fyre alle dine ting i containeren og købe nye, der passer til din person. Det betyder blot, at du skal forholde dig til alle dine ting og spørge: ”Har jeg brug for tingen i mit nuværende liv?”. Hvis dit svar er ja, beholder du tingen. Er det, derimod, et nej, så adskil/skil dig af med genstanden; man skal ikke beholde noget i tilfælde af, at man skulle få brug for det en dag, som også fortæller, at folk generelt er blevet mere bevidste om, at rod er dårligt.

Blog om mode, billeder, kunst, mad og meget mere