Moden ændrer sig hele tiden
Uncategorized

Moden ændrer sig hele tiden

Moden ændrer sig hele tiden – Firsernes look med brune, slanke og veltrænede kroppe, der har svedt mange timer i et fitnesscenter, er ikke mere populært. I dag handler det om velvære, og da er det lige så godt at gå en lang tur og dyrke yoga som at svede tran i motionscentret. Anne Skare Nielsen fra Institut for Fremtidsforskning fortæller, at fitnessbølgen, hvor alle skulle ligne Jane Fonda, efterhånden er ved at være ovre. En ny bølge er over os.

Kroppens mode
– Vores kroppe har altid underlagt sig et eller andet modefænomen. I gamle dage var det fint at være buttet og bleg, for det betød, at man ikke behøvede at arbejde, hvorimod de brune og slanke, var dem, der stod og arbejdede hele dagen ude på marken, fortæller Anne Skare Nielsen. 
Moden ændrer sig hele tiden, og det gør vi også. I dag tager vi det mere roligt med at få kroppen til at ligne et bestemt ideal.  
– I firserne var det kun kroppen, der var i fokus. Det handlede kun om skallen og dyrkelse af det kropslige. I dag sætter vi det hele menneske i fokus, og der er det ligeså vigtigt at være i balance i sindet, som at have en flot og veltrænet krop.

Bryllupsfotograf
Vores Priser
Hele Danmark
om os


Et stort ta’ selv bord
Om velværekulturen er positiv kan diskuteres, men en ting er sikkert; den er dyr for den enkelte. Hvor vi før hen bare skulle ofre et klippekort til det lokale fitnesscenter, skal vi nu investere i kurophold, dyr og rigtig mad, en kostvejleder og alverdens bøger, der fortæller, hvordan vi bør indrette boligen, spise, sove og elske rigtigt. 
– Velværekulturen er en stor pengemaskine. Vi er blevet vores egen lykkes smed, hvilket betyder, at finder vi ikke kærligheden eller det fede job, er det vores egen skyld. Er du ikke lykkelig, kan du finde hundrede forskellige bøger, der fortæller, hvad du skal gøre for at blive lykkelig. Måske skal du bare sætte en vase i vindueskarmen efter Feng Shuis principper, eller du kan gå til en farveterapeut, der kan fortælle dig, at du ikke kan tåle blåt. Velværekulturen er et stort ta’ selv bord, hvor man kan vælge og vrage den religion, livsstil og motion, der passer bedst til èn selv, men det kommer til at koste mange penge, siger Anne Skare Nielsen. 

The wellnes revolution
I takt med at vi er blevet mere bevidste om vores livsstil, er vi også blevet mere bekymrede, og det på trods af, at det aldrig før har været så sikkert at leve, som det er i dag. I gamle dage døde mange som 36-årig af en lungebetændelse. I dag er levealderen væsentligt højere. 
– Sammen med velværekulturen lever vi også i en bekymringsindustri. Vi bliver bombarderet med at have dårlig samvittighed over ikke at spise rigtigt, ikke bevæge kroppen nok, og ikke give os tid til selvindsigt og fordybelse. Det er en ond cirkel, hvor vi er de små mus, der hele tiden løber stærkere og stærkere for at gøre det rigtige, fortæller Anne Skare Nielsen og påpeger at velvære kulturen derved også har sin negative side.
Velværekulturen har slet ikke toppet endnu. I USA taler man om ’the wellnes revolution’.  
– For den enkelte betyder det for eksempel, at ens arbejdsplads køber en ordning, hvor de varetager medarbejdernes velvære i form af en individuel kostvejleder og fitnessinstruktør, som så vil gå under en af frynsegoderne, siger Anne Skare Nielsen, der mener at sådanne ordninger i fremtiden også vil blive en del af danske virksomheder. 

Blog om mode, billeder, kunst, mad og meget mere