kulturløst
Uncategorized

kulturløst

 i hvert fald når det handler om janteloven. Janteloven var en af de ting, vi helt klart havde med i vores overvejelser, da vi besluttede os for at prøve lykken i USA. Drømmene og mulighedernes land. Reaktionerne der hjemme var mange. De fleste positive, men også en del, der mente, at vi flyttede til et ‘kulturløst’ land. Et land uden baggrund domineret af overfladiske mennesker. Udmeldinger der ikke lige frem underbyggede danskernes åbenhed, som de ellers selv mener, at de er i besiddelse af. Amerikanerne dømmes over en én kam til trods for, at det ville svare til at sammenligne landene i Europa og forvente, at alle er ens. Men alt dette gjorde os bare endnu mere sikre på, at ‘flyveren fløj den rigtige vej’, da vi lettede fra Kastrup.

https://www.voresstoredag.net/fotojournalisters-opgaver/
https://www.voresstoredag.net/frederiksborg-slot-og-kokkedal-slot/
https://www.voresstoredag.net/frilandsmuseet-vielse-og-bryllupsfest-paa-studenterkilden/
https://www.voresstoredag.net/gammel-toelloese-kirke/
https://www.voresstoredag.net/goerdinglund-herregaard-bryllup/
https://www.voresstoredag.net/helenekilde-badehotel-bryllup/
https://www.voresstoredag.net/herthadalen-bryllup-i-lejre/
https://www.voresstoredag.net/hotel-eyde-bryllup-herning/
https://www.voresstoredag.net/hotel-fjordgaarden-bryllup/
https://www.voresstoredag.net/hoerninghus-forsamlingshus-bryllup/
https://www.voresstoredag.net/hune-kirke-bryllup/
https://www.voresstoredag.net/hyggelige-feststeder-i-jylland-til-bryllupsfester/
https://www.voresstoredag.net/jehova-vidners-rigssal-bryllup/


Betydelig forskel
Nu er vi her så, 5 måneder senere, og vi er glade for, at vi tog springet. Familiens 5-årige dreng taler sproget til trods for, at han ikke kunne sige meget mere end ‘Hello’ og ‘My name is…’, da han startede skole i januar. Men danskerne har da ret – der ER en verden til forskel på USA og Danmark. Vi er blevet mødt med en venlighed, man ikke kan forestille sig. Der er ikke nogen, der er ‘fremmede’. Alle ved, hvordan det er at være tilflytter, de fleste amerikanere flytter på tværs af landet flere gange i løbet af deres liv, så man hjælper hinanden i gang og giver gode råd. I Danmark kan man nemt bo det samme sted i årevis og ikke kende sine naboer, for man skulle jo nødigt ‘invadere’ hinandens privatliv. Her blev vi mødt med et ‘Welcome to our neighbourhood, we’re happy to have you’. Og den vennekreds, der efterhånden er ved at tage form, har en meget afslappet holdning til det at være sammen. Man behøver ikke at være inviteret 4 uger i forvejen, ‘for nu griller deres nabo på lørdag, og kommer I ikke med’. At man så overhovedet ikke kender de mennesker betyder mindre, og man er mindst lige så velkommen af den grund.

Mulighedernes land
Amerikanerne er godt klar over, at deres historie ikke går så pokkers lang tid tilbage. De fleste her ovre besidder en nysgerrighed over, hvor man kommer fra, de vil gerne vide og diskutere forskelle. Der er en helt grundlæggende indstilling til tilværelsen, der hedder ‘at alt er muligt’. Mange arbejder tre jobs og med en arbejdstid, der ville få de danske fagforeninger til at skriiiiiiiige på strejke, for at nå målet, er ikke noget, man piver over. Mindstelønnen er mange steder $7-8 dollar i timen, men drømmene er intakte, for hvis man vil noget, må man gøre en indsats. Skulle man miste sit arbejde, så er der 9 måneder med understøttelse, og derefter klarer man den selv. Det offentlige er ikke noget, man kan trække på i længden, og det er også en af årsagerne til, at der er så mange hjælpeorganisationer herovre – alle sammen baseret på frivillig arbejdskraft. Her forventes det ikke, at ’staten må ta’ sig af det’. Det giver et andet ’drive’, og måske er det en af grundene til, at man klapper hinanden på skulderen, med et ’good for you’, når tingene går rigtig godt. Og hvorfor ikke. Der går jo ikke noget fra én selv ved at ønske hinanden ’held på din vej frem’. Så danskerne havde ret, Amerika er meget anderledes. Jante fik aldrig sit visum i USA, og hans lov eksisterer ikke her.

Blog om mode, billeder, kunst, mad og meget mere