myter og misforståelser
Uncategorized

myter og misforståelser

Begrebet økologi er efterhånden så fyldt med myter og misforståelser, at vi ikke ved, hvad vi må og ikke må. På Grøn Informations hjemmeside kan man få styr på et par fakta.

Vidste du for eksempel at:

– Et gennemsnitligt husholdningsbudget vil stige med 1100 kr. om måneden, hvis man kun køber økologiske varer.

– Økologi også sætter retningslinier for dyrevelfærd samt brugen af genmodificerede produkter.

– Kun 6,6% af det danske landbrug er økologisk.

– Reglerne for økologi kun dækker landbrugsprodukter. Støder man på betegnelsen “økologisk” på for eksempel kosmetik og beklædningsgenstande, har man faktisk ingen sikkerhed for at varen rent faktisk er økologisk produceret.

– Ved økologisk kød må op til 10 procent af foderet til køer og 20 procent af foderet til svin og kyllinger være ikke-økologisk. 

– Danske æbler indeholder langt færre sprøjterester end udenlandske. Derimod er hollandske jordbær meget renere end danske. Statistisk set indeholder danske frugte og grøntsager dog mindre gift end udenlandske.



https://xn--fotografkbenhavn-txb.net
https://xn--fotografkbenhavn-txb.net/erhvervsportraetter/
https://xn--fotografkbenhavn-txb.net/fotograf-erhverv-koebenhavn/
https://xn--fotografkbenhavn-txb.net/erhvervsfotografering-i-koebenhavn/
https://xn--fotografkbenhavn-txb.net/dating-og-facebook-profilfotos/
https://xn--fotografkbenhavn-txb.net/professionelt-portraetfoto-til-erhverv/
https://xn--fotografkbenhavn-txb.net/fotografering-af-erhverv/
https://xn--fotografkbenhavn-txb.net/virksomhedsprofilering/
https://xn--fotografkbenhavn-txb.net/fotografering-i-koebenhavn/
https://xn--fotografkbenhavn-txb.net/koebenhavner-fotografen-tilbyder/
https://xn--fotografkbenhavn-txb.net/koebenhavn-fotograf/
https://xn--fotografkbenhavn-txb.net/portraetfotografering-koebenhavn/
https://xn--fotografkbenhavn-txb.net/fotograf-bryllup-koebenhavn/
https://xn--fotografkbenhavn-txb.net/portraetfoto-til-facebook/
https://xn--fotografkbenhavn-txb.net/portraetfotograf-til-bryllup/


– Hjemmelavet frugtmos til babyer er ikke altid bedre end købt – kun hvis du bruger økologiske frugter. Grøn information har regnet ud, at mellem 20-35 procent af de hjemmelavede portioner frugtmos ikke vil kunne overholde den kommende grænseværdi – vel og mærke hvis frugtmosen skulle sælges som færdigfremstillet babymad.

– Videnskabeligt kan det stadig ikke bevises at økologisk mad er sundere ud fra indholdet af kulhydrater, fedt, proteiner, vitaminer og mineraler. Ikke desto mindre skal man sørge for at spise masser af grønt – økologisk eller ej.
Der findes flere og flere økologiske produkter på markedet, men de har svært ved at konkurrere med de kemifremstillede produkter. 

Bedre markedsføring
Frisør Anne Sophie Villumsen, der er indehaver af Zenz, går meget op i økologi både i sit arbejde og privat. 
– Det er fuldstændig grotesk, når man hører, hvordan økologiske landbrug og firmaer ikke kan få det til at løbe rundt, og derfor lukker ”butikken”. Problemet er, at de økologiske firmaer tænker håbløst gammeldags. De tænker ikke konventionelt nok, men læner sig tilbage, når produkterne er færdigudviklet. De skal tænke fremad og videreudvikle de økologiske produkter, så de bliver ligeså effektive, som de “andre”. Der skal også bruges flere penge på reklamer, for skal økologien overleve, skal den markedsføres på lige fod med andre varer, siger Anne Sophie.

Svært at følge med
Den kemiske industri er i dag altdominerende og for de mange små firmaer, der gerne vil sælge økologiske varer, er det svært at komme til orde.
– Det koster kassen at markedsføre sig i dag, og med et lille firma bliver man hurtigt tromlet ned af alle de ”store”. Det kan jeg mærke, når jeg taler med journalister for at få dem til at skrive om vores hudplejeprodukter. Mange magasiner er sponseret af de store kosmetikfirmaer, og er derfor nødt til at fremhæve deres varer, siger Anne Sophie. 

Miljøvenligt tøj
Anne Sophies søster er designer og har tidligere arbejdet for Paradim, som lavede miljøvenligt tøj, men som nu er lukket. Søsteren er startet for sig selv, og hendes tøj kan ses og købes hos Zenz.
– Jeg vil gerne udelukkende gå i miljøvenligt tøj uden kemiske farvestoffer, men problemet er, at det er svært at finde noget, der også er smart. Meget af ”tøjet” har ingen pasform og er decideret kedeligt, fortæller Anne Sophie, som håber, at der vil blive ved med at komme nye miljøvenlige tøjmærker på markedet.

Lidt dyrere
Anne Sophie lever en økologisk livsstil. Hun får grøntsager fra de fire årstider, køber økologiske mejeriprodukter og kød. Hendes rengøringsartikler er også miljøvenlige helt uden kemi. 
– Privat koster det ikke ekstra at leve økologisk. Der er det et spørgsmål om prioritering. Spiser man de grøntsager, som er fremme for årstiden, og tænker man over, hvad man skal bruge og ikke køber overflødigt ind, er det ikke dyrere. Derimod koster det mig lidt ekstra at være økologisk i mit arbejde. De produkter, jeg bruger som frisør, er 85 procent økologiske, og de er lidt dyrere i indkøb. Men jeg kan ikke sætte priserne for en farvning tilsvarende op, for så mister jeg kunder, siger Anne Sophie. Alligevel er hun fuld af fortrøstning om, at økologien nok skal overleve, for så længe det bare rykker lidt fremad, er det godt.

Blog om mode, billeder, kunst, mad og meget mere